In cazul in care sunteti nemultumiti de zambetul dumneavoastra (din punct de vedere coloristic) sau va doriti un zambet stralucitor la un eveniment la care sunteti sau ati dori sa fiti in centrul atentiei, exista numeroase procedee si metode de albire a dintilor in scopuri estetice.
Albirea este de doua feluri: albirea dintilor a caror culoare a fost modificata in urma devitalizarii (scoaterii nervului) sau a unui traumatism si albirea in scop cosmetic.
Proceduri de albire dentara
Albirea dintilor modificati de culoare se realizeaza exclusiv in cabinetul stomatologic prin crearea unei cavitati pe fata palatinala sau linguala a dintelui, in care se aplica un gel special pentru 24 ore.
Dupa aplicari successive, atunci cand dintele ajunge la culoarea dorita, cavitatea rezultata se umple cu material de obturatie fizionomic (compozit).
Albirea dentara in scop cosmetic (bleaching) este un procedeu prin care dintii sunt adusi la o culoare mai deschisa decat culoarea lor naturala. Se poate realizea acasa sau in cabinet. Pentru albirea realizata acasa este necesara confectionarea unor gutiere (conformatoare de plastic) care se aplica pe dinti.
Acestea sunt realizate in laborator, dupa o amprentare prealabila a arcadelor dentare. In interiorul acestor conformatoare se aplica gelul de albit, exclusiv in zona care va veni in contact cu suprafata vestibulara (care priveste spre buze) a dintilor.
Aceste gutiere se poarta pe timpul noptii (8 ore), mai intai la o arcada timp de 4-5 zile si apoi la cealalta arcada pentru aceeasi perioada de timp. Nu se poarta concomitent din doua motive: primul ar fi dificultatea in purtare, iar al doilea motiv este pentru a se vedea diferenta dintre arcada albita si cea nealbita.
In cabinet se pot face doua feluri de albire: o albire in gutiere si o albire utilizand o lampa speciala. Albirea in gutiere in cabinet se realizeaza utilizand acelasi fel de gutiere ca in albirea realizata acasa doar ca purtarea gutierelor se face timp de o ora.
In acest fel se pot purta concomitent pentru ambele arcade scurtandu-se timpul pana se obtine rezultatul dorit. Gelul folosit se prezinta in concentratie mai mare fata de cel folosit in albirea de acasa.
Albirea realizata prin folosirea unei lampi speciale este mai eficienta in sensul ca se realizeaza in max 2 ore si se obtin rezultate mai bune (nuante mai deschise) decat albirea realizata prin folosirea gutierelor.
Aceasta metoda consta in aplicarea unui gel special pe suprafata vestibulara a dintelui si activarea lui prin utilizarea unei lampi speciale. Aceasta lampa emite o lumina cu o anumita lungime de unda, astfel activandu-se gelul de albit. Se fac 4 sau 5 aplicari successive (fiecare etapa dureaza 15-20 min), iar intre aceste aplicari dintele este hidratat cu o substanta speciala.
Inainte si dupa procedeul de albire dentara
Inainte de orice fel de albire este necesar un detartraj si un periaj profesional realizat de catre medicul stomatolog. In timpul albirii, pe toata perioada tratamentelui plus inca 48 ore se recomanda sa nu se consume cafea, coca cola, ciocolata, cacao, vin rosu sau alte bauturi cu un continut ridicat de coloranti.
De asemenea, pentru un rezultat adecvat, fumatul este total interzis pe intreaga perioada a tratamentului. Este posibil sa apara o usoara sensibilitate a dintilor dar acesta se remite dupa 1-3 zile sau dupa o aplicare de gel cu fluor.
Aceste albiri in scop cosmetic nu sunt daunatoare pentru dinti in masura in care nu se abuzeaza de ele. Dupa o albire este indicat sa se astepte aprox 12-18 luni pana la efectuarea unui nou tratament.
Sursa: sfatulmedicului.ro