Albire Dentara

Albire Dentara

Ghid de albire dentara



Am conceput acest articol pentru a va edifica asupra celor mai importante aspecte ale albirii dentare: cum se poate realiza albire dentara , care sunt substantele folosite si, cel mai important, daca aveti intr-adevar indicatie pentru albire dentaraNu in ultimul rand, vom afla care sunt efectele adverse, prea putin relatate de catre medicii dentisti.
Discromiile dentare reprezinta unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacientii se adreseaza medicului dentist.
As incepe prin a atrage atentia asupra faptului ca etiologia (cauza), precum si manifestarile clinice ale acestor discromii sunt motive care impun o abordare terapeutica variata, nu standardizata, asa cum se intampla in cele mai multe dintre cabinete.

In prezent, exista mai multe modalitati de a ne imbunatati culoarea dintilor. Cea mai uzitata este cea pe care o voi detalia in acest articol, si anume decolorarea (albirea dentara). Aceasta se poate face:
- la domiciliu (nerecomandat datorita lipsei de complianta a pacientilor);
- in cabinet (cea mai recomandata varianta!);
- combinatie cabinet-domiciliu.
De asemenea, foarte important de retinut, dintii vitali se albesc diferit fata de cei devitali (fara nerv)!
Exista situatii clinice care nu pot fi rezolvate doar prin albirea dentara, putandu-se asocia acesteiamicroabraziunea smaltului, cu ajutorul unui amestec de acid clorhidric 18% cu pulbere de piatra ponce care se intinde pe suprafetele afectate. Iar atunci cand nici una dintre aceste metode neinvazive nu este insotita de succes, se recurge la una dintre cele doua variante de metode invazive: fatetarea sau tratamentul protetic (cu coroane de invelis).
Cu substante chimice de oxidare, de tipul peroxid de hidrogen, perborat de sodiu sau peroxid de carbamida.
Peroxidul de hidrogen este substanta utilizata de elective in tehnica de cabinet tip “power bleaching”, la concentratii de 30-35%, asociat sau nu cu activare luminoasa sau prin laser.
Perboratul de sodiu este mai usor de controlat si mai stabil din punct de vedere chimic fata de peroxidul de hidrogen, fiind cel mai recomandat pentru decolorarile intracoronare tip “walking bleach”.
Peroxidul de carbamida se foloseste cu precadere in tehnica “waiting room bleaching” sau “home bleaching”.
Procedeul presupune o reactie chimica de oxidare in care agentii utilizati vor penetra smaltul si dentina, realizand permeabilizarea lor, vor reactiona cu substantele responsabile de colorarea dintilor si vor conduce la disparitia pigmentarii discromice.
Da, daca te regasesti intr-una din situatiile de mai jos:
- coloratii genetice (dinti galbeni, brun-gri);
- coloratii datorate varstei;
- coloratii posttraumatice;
- coloratii medicamentoase tetraciclinice (forme usoare sau medii);
- fluoroze (forme usoare, medii);
- nevoia de micsorare a diferentei de culoare intre dintii naturali si cei cu proteze fixe unidentare (fatete, coroane);
- premergator restaurarilor protetice prin fatetare compozita sau ceramica, pentru realizarea unei nuante de culoare mai deschisa.
- dinti cu importante alterari structurale: fracturi, fisuri;
- dinti cu hipersensibilitate severa;
- pacienti cu afectiuni generale grave.
- femei insarcinate sau care alapteaza;
- dintii copiilor sau tinerilor sub 14 ani, la care camera pulpara este voluminoasa;
- dintii cu restaurari coronare voluminoase, din material compozit sau amalgam.
- albirea dentara va interesa doar dintii, nu si restaurarile preexistente, de aceea ar putea deveni necesara inlocuirea acestora dupa albire;
- nuantele foarte inchise vor beneficia doar de o ameliorare;
- dupa albirea dentara , discromia poate sa reapara;
- unele pete nu raspund la tratamentul de albire dentara;
- dintii cu restaurari din amalgam pot sa para, prin contrast, mai inchisi la culoare dupa aplicarea tehnicii de albire dentara;
- pe toata durata procedurii de albire nu se fumeaza si nu se consuma alimente ce pot determina colorarea dintilor – cafea, ceai, vin rosu etc.!
Tratamentul de albire a dintilor se poate asocia cu efecte nedorite, indiferent daca albirea s-a realizat in cabinet sau la domiciliu. De ce? Fie datorita caracteristicilor substantelor utilizate, fie datorita unui bilant initial incorect efectuat asupra starii de sanatate a dintilor si a gingiilor (parodontiului superficial). Astfel:
- substantele pentru albire pot modifica flora bucala pe termen lung;
- la o folosire indelungata pot aparea colonii de Candida albicans;
- pot aparea mariri de volum gingivale;
- frecvent apare sensibilitate dureroasa dentara, mai pronuntata in cazul folosirii lampilor de fotoactivare, conform studiilor;
- in timp, efectul albirii se poate pierde, fiind necesara o reinterventie;
- iritatii ale mucoasei: prin izolarea imperfecta a acesteia de catre medic la aplicarea metodei in cabinet, prin gutiera incorect adaptata sau prin aplicarea unei cantitati prea mari de gel aplicata in gutiera, atunci cand albirea dentara se realizeaza la domiciliu;
- senzatie de greutate in stomac prin ingerarea unei cantitati din substanta de albire introdusa in exces in gutiera;
- tesuturile dure dentare (smalt, dentina) pot fi afectate structural, pe o adancime variabila, in cazul unor concentratii mari sau prin aplicarea indelungata a agentilor decoloranti;
- resorbtii la nivelul radacinii dintilor asociate cu tehnica ambulatorie “walking bleach”, dar si cu decolorarea simultana intra- si extracoronara cu peroxid de hidrogen.
…ramane ca voi sa puneti in balanta atat beneficiile, cat si potentialele pericole ale albirii dentare inainte de a solicita medicului dentist o astfel de interventie.
 Sursa: medicologia.info